Moet u de krant almaar verder van u af houden om ze te kunnen lezen? Dat is normaal. Uw ogen hebben moeite om zich aan te passen omdat uw ooglens veroudert. Dit fenomeen heet verziendheid en het staat ons allemaal te wachten, bij de ene al iets vroeger dan bij de andere.

Wanneer worden we verziend?

We worden allemaal verziend rond de 44-45 jaar. Dan begint onze ooglens minder goed te werken. Het accommodatievermogen van de ooglens gaat namelijk met de jaren achteruit en de lens wordt ook almaar minder elastisch.

Het resultaat is dat het beeld van een nabij voorwerp zich niet op, maar achter het netvlies vormt, waardoor we het wazig waarnemen. Daarom moet een verziende zijn krant almaar verder van zich af houden om de letters scherp te zien.

Samengevat komt het erop neer dat de normale afstand voor het lezen (die is 40 cm, m.a.w. de ellebogen vormen een hoek van 90°) groter wordt.

Bij hypermetropie of oververziendheid kan de verziendheid al wel vroeger optreden. Dat kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de ernst van de hypermetropie. Omgekeerd treedt verziendheid later op bij mensen die myoop of bijziend zijn. Dat is logisch, want bij bijziendheid vormt het beeld zich voor het netvlies, wat de verziendheid compenseert. Bij hypermetropie wordt de verziendheid net nog versterkt, want bij allebei de gezichtsstoornissen vormt het beeld zich achter het netvlies.

 

Kunnen we verziendheid voorkomen?

Neen, want deze gezichtsstoornis is het gevolg van de natuurlijke veroudering van de ooglens. We kunnen verziendheid niet afremmen of voorkomen. We kunnen ze alleen corrigeren.

De veroudering is onontkoombaar en neemt geleidelijk aan toe. Eenmaal voorbij de 60 stabiliseert het accommodatieverlies zich wel. 70-plussers hebben dan ook geen verdere correctie van hun leesbril meer nodig.

 

Hoe wordt verziendheid gecorrigeerd?

Met een bril met dubbele focus of progressieve glazen.

Met contactlenzen.

Via zogeheten refractiechirurgie.

 

Hoe ziet zo’n oogoperatie eruit?

Met een laser wordt het hoornvlies weer vlakker gemaakt waardoor het oog minder bijziend wordt.

Soms wordt er in het oog ook een lens (of een implantaat die de ooglens vervangt) aangebracht die tegelijk het verzicht en het nabije zicht moet corrigeren.

 

Is het verstandig om te wachten om verziendheid te laten corrigeren?

Verziendheid levert om te beginnen al hinder op om voorwerpen van dichtbij te zien. Maar door geen bril te willen dragen of dat almaar uit te stellen, gaat het accommodatievermogen van de verouderende ooglens alleen maar sneller achteruit.

 

Waarom hebben verzienden meer licht nodig om te lezen?

Onvoldoende licht vermindert het contrast van de tekst op het witte blad, waardoor lezen voor de verziende nog moeilijker wordt. Bovendien wordt de pupil bij de accommodatie vanzelf smaller, waardoor nog minder licht het netvlies bereikt. Weinig licht belast het accommodatievermogen ook extra en bevordert dus de slijtage van de ooglens van de verziende. Kortom, een goed verlichte omgeving is gewoon een absolute voorwaarde voor wie comfortabel wil lezen.

 

Waarom heeft mijn grootvader geen bril nodig om te lezen?

Dat is gewoonweg omdat hij bijziend is. Misschien heeft hij dat altijd geweten of misschien heeft hij het pas ontdekt toen de toestand van zijn ooglens veranderde (cataract). Maar het gevolg is wel dat hij ver slecht ziet en dus een bril moet dragen om zijn verzicht te corrigeren.

 

Kan een operatie voor verziendheid tegelijk myopie, hypermetropie of astigmatisme corrigeren?

Refractiechirurgie corrigeert systematisch zowel verziendheid als de andere gezichtstoornissen, dus ook myopie, hypermetropie en astigmatisme.

Het doel van refractiechirurgie is om helemaal geen bril of lenzen meer te hoeven dragen.

 

Op welke leeftijd laat ik mij het best opereren voor verziendheid?

Die beslissing hangt af van de leeftijd en de graad van verziendheid. Houd er ook rekening mee dat verziendheid nog evolueert tot u 60 bent. Met andere woorden, als u voordien een operatie wordt aangeraden, zult u waarschijnlijk nog een lichte correctie nodig hebben in bepaalde omstandigheden, vooral als er weinig licht is of om kleine lettertjes te lezen.

 

Krijg ik een operatie voor verziendheid terugbetaald?

Operaties voor verziendheid worden als niet onontbeerlijk beschouwd en worden dus niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Toch nemen heel wat maatschappijen een deel van de kosten op zich.

Bron : Artikel gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/03/2011

e-Gezondheid.be